Limoncello uit Sorrento: De magie van de Amalfikust in een glas

Limoncello, de verfrissende en aromatische citroenlikeur, is een icoon van de Italiaanse Amalfikust en in het bijzonder van Sorrento. De oorsprong van deze geliefde likeur is nauw verbonden met Sorrento, waar de kunst van het maken van limoncello al generaties lang wordt doorgegeven.


Sorrento, met zijn adembenemende uitzichten, charmante straatjes en rijke geschiedenis, is een favoriete bestemming voor toeristen van over de hele wereld en tevens die van mij! Bezoekers kunnen genieten van de lokale Italiaanse keuken,  prachtige landschappen en uiteraard de verfrissende smaak van authentieke Limoncello. Het drinken van een glaasje Limoncello in Sorrento is meer dan alleen een culinaire ervaring; het is een manier om de ziel van deze prachtige regio te proeven.

 

Deze gouden nectar van de Amalfikust heeft een bijzondere plek in mijn hart en familiegeschiedenis. Sorrento, Italië, waar de citroenen van de kust in overvloed groeien, is de thuisbasis van deze geliefde likeur. Het heeft zijn wortels diep in de geschiedenis van Sorrento en de omliggende regio's van de Amalfikust.

 

 

Hoewel de exacte oorsprong enigszins mysterieus blijft, wordt algemeen aangenomen dat de productie van limoncello begon in Sorrento, Amalfi en Capri. Sommige verhalen suggereren dat de ‘nonna's’ (oma’s) in het begin van de 20e eeuw de likeur maakten om gasten te verwelkomen en na de maaltijd te serveren als digestief. Anderen beweren dat vissers en boeren limoncello gebruikten om zich op te warmen tijdens de koude ochtenden. Wie zal het zeggen? 

 

De citroenen die voor limoncello worden gebruikt, zijn de beroemde Sorrento-citroenen, ook wel "Limoni di Sorrento" genoemd. Deze grote, aromatische citroenen hebben een dikke schil en een intense geur, perfect voor de productie van deze heerlijke drank. Voor de productie van echt de beste limoncello zijn deze citroenen essentieel. Deze citroenen, die beschermd zijn met een IGP (Indicazione Geografica Protetta) status, worden gekenmerkt door hun grote formaat, dikke schil en intense geur. De citroenen worden uitsluitend geteeld in de Sorrentijnse en Amalfitaanse tuinen, waar het milde klimaat en de vruchtbare vulkanische bodem ideale omstandigheden bieden voor hun groei.

 

Als je zelf thuis limoncello maakt, kun je natuurlijk ook onze lokale citroenen van de supermarkt of groenteboer of toko gebruiken. Het zal zeker lekker zijn, maar het zal nooit helemaal evenaren wat je in Sorrento proeft. De unieke combinatie van de Sorrento-citroenen, het klimaat (en de traditie) maakt de limoncello van daar zo bijzonder. Toch is het een prima manier om een vleugje Italië in je eigen huis te brengen.

 

 

Oke, terug naar Sorrento met zijn citroenbomen. Hier ontstond het idee om deze vruchten om te zetten in likeur. Het recept voor limoncello is eenvoudig maar doeltreffend: citroenschillen, pure alcohol, water en suiker. Het geheim zit in de tijd en aandacht die je aan elke stap besteedt.

 

In Sorrento vind je tal van winkels die trots hun Limoncello tentoonstellen, vaak gemaakt volgens traditionele methoden en met lokale ingrediënten. Een aantal van deze producenten bieden ook proeverijen aan. Loop eens langs de Fabbrica del Limoncello! Die vind je in de kleine zijstraatjes achter Piazza Tasso! Hier vind je overal van deze leuke winkeltjes die hun limoncello verkopen in de leukste flessen! Ook verkopen ze hier andere lekkernijen zoals limoncello-balletjes van chocola en een kern van limoncello! Ik zou zeggen, give it a try! Optimaal genieten! 

 

Limoncello wordt meestal ijskoud geserveerd, vaak direct uit de vriezer, en biedt een frisse en levendige smaakervaring. Het is wat ik al zei een populaire digestief na een maaltijd, maar wordt ook gebruikt in cocktails (bijvoorbeeld limoncello-Spritz,) desserts (denk aan limoncello ijs, gebak en meer) en zelfs bij het koken heb ik gehoord (al heb ik daar geen ervaring mee).

 

Mijn lieve vrienden maken hun eigen limoncello, en bij elk bezoek moet ik steevast even de voorraad testen. Hun ambachtelijke limoncello is niet de enige lekkernij die ze creëren. Ze maken ook mandarinetto en finochietto, likeuren van mandarijnen en venkel. Hoewel ik helemaal niet echt gek ben op sterke drank (doe mij maar een lekker rood wijntje), zijn deze uitzonderingen altijd welkom. Het warme gevoel dat deze zelfgemaakte likeuren geven, is ongeëvenaard!

 

Soms denk ik liefdevol terug aan mijn jeugd en aan mijn tante’s. Zij maakten vroeger altijd limoncello, met liefde en een beetje geheimzinnigheid. Ik herinner me nog goed hoe ze in de keuken stonden, hun handen bedekt met citroenschillen en hun stemmen luid galmend door het huis met verhalen en grappen, geregeld mopperend met mijn opa! Echt op z’n Italiaans! Zie je het voor je?

 

Het keel-brandende sap was destijds voor mij als jong kind natuurlijk absoluut verboden terrein, maar de nieuwsgierigheid was er wel. Wat zijn ze toch aan het brouwen? Het kwam pas later dat ik zelf van deze traditie mocht proeven. En dat beviel me wel!

Denk er aan, drink altijd met mate!

 

Het maken van limoncello is verrassend eenvoudig. Het begint met het zorgvuldig schillen van de citroenen, waarbij je alleen het gele gedeelte van de schil gebruikt. Deze schillen worden dan in pure alcohol geweekt, meestal enkele weken, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Daarna voeg je suiker en water toe, en laat je het mengsel nog even rusten. Voor je het weet, heb je een heerlijke, zelfgemaakte limoncello.

 

Door het af en toe thuis te brouwen, blijft de traditie van limoncello maken levend, van de keuken van mijn broertje en vader tot die van mijn vrienden. Elk glaasje brengt een vleugje van Italië in ons leven, een herinnering aan vroeger en een toast op de toekomst. En hoewel ik misschien niet vaak sterke drank drink, is een glaasje limoncello altijd een welkom en warm moment.

 

Laten we het proces van het maken van limoncello eens doorlopen. Het is echt een leuke ervaring, en hoe trots ben je als jij je eigengemaakte limoncello aan je familie en vrienden kan voorzetten?!

 

Oké, het eerste wat we gaan doen is de citroenen schillen. We moeten echt alleen het gele deel van de schil gebruiken, want het witte deel (het pith) geeft een bittere smaak af. Dus, voorzichtig schillen en ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk van die aromatische oliën behouden. Het ruikt nu al heerlijk!

Daarna gaan we de schillen in pure alcohol weken (geen spiritus, maar alcohol die hiervoor bestemd is natuurlijk!!). We doen dit minimaal een week, en dit proces heet maceratie. Gedurende deze tijd worden de essentiële oliën en smaken van de citroenen opgenomen door de alcohol. Het is een beetje geduld hebben, maar het resultaat is het meer dan waard. Elke keer dat je de pot opent, komt die heerlijke citroengeur je tegemoet!

 

Na de maceratieperiode gaan we een siroop maken van suiker en water. Meet de juiste hoeveelheden suiker en water af. Een gangbare verhouding is bijvoorbeeld 2 kopjes suiker op 3 kopjes water, maar dit kan variëren afhankelijk van het recept dat je volgt.

 

Breng het water aan de kook in een pan. Voeg de suiker toe aan het kokende water en roer voortdurend tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes koken om ervoor te zorgen dat de suiker volledig is opgelost en de siroop helder is. Haal de pan van het vuur en laat de siroop volledig afkoelen voordat je deze toevoegt aan het citroen-alcoholmengsel. Het koken van het water en de suiker zorgt ervoor dat de suiker volledig oplost en een gladde siroop vormt, wat essentieel is voor de juiste textuur en smaak van je limoncello.

 

 

Dit siroopmengsel voegen we toe aan het alcoholmengsel. Dit zorgt voor de perfecte balans tussen zoetheid en de frisse citroensmaak. Het lijkt misschien veel werk, maar het is echt eenvoudig en het ruikt zo lekker!

 

Vervolgens laten we het mengsel enkele weken tot maanden rusten. Dit geeft de smaken de tijd om volledig te ontwikkelen en te harmoniseren. Geduld is hier echt een schone zaak, maar het wachten zal beloond worden!  Elk keer dat je de fles ziet staan, kun je uitkijken naar het moment dat je het kunt proeven.

 

Ten slotte filteren we de limoncello om eventuele schillen te verwijderen en bottelen we het. Dit is de laatste stap, en dan hebben we onze zelfgemaakte limoncello! Het gevoel van voldoening dat je krijgt wanneer je de eerste slok neemt, is echt ongeëvenaard. Vergeet niet je eigen sticker/label op de fles te maken! Als het goed gelukt is mag je er best trots op zijn toch?!

 

Dus de volgende keer dat je een glaasje limoncello inschenkt, hef het omhoog en proost op de kleine momenten van vreugde, liefde en verbondenheid die het leven zo bijzonder maken.

 

Salute!

Reactie plaatsen

Reacties

Maaike
5 maanden geleden

Wat een super leuke informatie! Ik had geen idee dat het zo gemaakt werd! Wellicht eens proberen 😀